La història dels estils musicals en un diccionari cronològic interactiu
El TERMCAT publica la Terminologia dels estils musicals. El diccionari en línia conté una vuitantena de termes associats a la música popular del segle XX, i es complementa amb una cronologia interactiva
Coincidint amb diversos esdeveniments de l’àmbit de la música que tenen lloc aquest mes de setembre (Mercat de Música Viva de Vic, festes majors i concerts arreu del territori), el TERMCAT publica la Terminologia dels estils musicals, que conté una vuitantena de noms d’estils relacionats amb el jazz, el rock i el pop, des de mitjan segle XX, aproximadament, fins a l’actualitat.
Cada entrada presenta la denominació i la definició en català, els equivalents en castellà, anglès i francès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple. Complementàriament, també s’ha preparat una cronologia interactiva amb exemples audiovisuals de cada estil descrit.
El diccionari recull les denominacions més consolidades en l’ús (blues, flamenc, jazz, rock o rumba), manlleus adaptats (bugui-bugui, cúmbia, etc.), alguns calcs (fusió, música electrònica, música industrial, rock de garatge, rock simfònic, etc.) i manlleus adoptats de l’anglès (acid-house, bebop, britpop, chill-out, dance, grunge, new-age, reggae, trance, etc.).
Aquests estils formen part d’un entorn amb diversitat d’orígens, canvis constants i influències comercials que, de vegades, fan que les fronteres que els delimiten siguin difuses. En terminologia això es tradueix en l’aparició contínua de neologismes. És per aquest motiu, doncs, i perquè majoritàriament no apareixen encara consignats a les obres lexicogràfiques catalanes de referència, que el TERMCAT ha considerat necessària l’elaboració d’un diccionari d’aquest àmbit.
Paral·lelament, el Consell Supervisor del TERMCAT ha establert uns criteris generals amb els quals es pretén donar arguments que puguin servir de pauta per a la designació de nous estils que puguin aparèixer més endavant en l'escenari musical tant internacional com català, per a estils d'altres orígens o fins i tot per a noms procedents d'altres llengües.
L'obra ha estat elaborada pel TERMCAT, institució adscrita al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i del grup Enderrock.