Es presenta la 16a edició del Black Music Festival

Gloria Gaynor, Charlie Winston i Electro Deluxe amb la Girona Jazz Project Big Band són algunes de les actuacions destacades del festival, que se celebrarà del 2 al 19 de març

Aquest matí s'ha presentat en roda de premsa a Girona el Black Music Festival 2017, que se celebrarà del 2 al 19 de març en diferents escenaris de les comarques gironines, Barcelona, Reus i Perpinyà.

El director del festival, Pau Marquès, ha donat a conèixer els concerts i activitats que conformen el cartell. Una trentena d'artistes, 11 de les comarques gironines, 5 de la resta de Catalunya i 10 artistes internacionals, inclosos els espanyols, configuren el cartell d'enguany. Com ja era sabut - de fet, queden poques entrades -  Gloria Gaynor encapçala el cartell amb un concert el 3 de març a l'Auditori de Girona. El dia abans, Charlie Winston farà el concert de presentació del festival a la sala Barts de Barcelona. Completen el cartell les actuacions d'Aspencat, Paula Valls, Eduard Gener, Aurora & The Betrayers, Chinese Man o The Excitements, entre d'altres. 

Si bé Girona i Salt continuaran tenint la capitalitat del festival, hi haurà una diversificació "real" del programa a diferents barris d'aquestes localitats. També s'incorporaran escenaris a les localitats veïnes de Fornells de la Selva i Bescanó, a més de Barcelona (sala Barts) i Perpinyà (El Mediator). Com a novetat, el festival creix pel sud incorporant la ciutat de Reus (Teatre Bartrina). En total el BMF arribarà a 7 poblacions i 16 espais diferents. 

Segons el director del festival, Pau Marquès, hi ha alguns aspectes que fan que el BMF sigui més que un festival, com per exemple, la voluntat de promocionar els artistes locals, ser una plataforma de llançament de nous artistes i també la presentació de produccions pròpies, com ara el concert coproduït amb l'Auditori de Girona, Electro Deluxe amb la Girona Jazz Project Big Band, que enguany celebra els 10 anys de trajectòria.

Un dels components d'aquesta formació i director de la Black Music Big Band, Adrià Bauzó, ha explicat que els francesos Electro Deluxe són uns veritables mestres a l'hora de barrejar tradició jazzística i modernitat. Junts oferiran un concert molt especial on presentaran arranjaments per big band del seu últim disc "Circle". La Girona Jazz Project es caracteritza per no tenir director fixe i treballar sempre en col.laboració amb grans autors contemporanis.

Adrià Bauzó també ha explicat el projecte pedagògic Funkids, lligat a la Black Music Big Band que enguany està formada per 30 alumnes i que farà diferents audicions a l'Auditori de Girona en el marc del programa Auditori Obert per a escoles, amb 1200 nens inscrits, per explicar la història del ball i la música negra. La idea és que aquest projecte tingui continuïtat i ja s'ha previst un intercanvi amb una big band d'Anglaterra. La Black Music Big Band també actuarà el 18 de març al Black Music Picnic, juntament amb The Excitements, Little Swing i acompanyats dels ballarins de Brodas Bross.

Un altre projecte pedagògic nou és un taller de rap i hip-hop, en col.laboració amb Òmnium Cultural, que ha de servir per potenciar el català, que és poc utilitzat en aquest gènere musical, i també per atraure públic jove. El taller es clourà amb un concert a la frontissa del barri de Santa Eugènia de Girona amb Sr. Oca i Beatjammers.

Altres novetats són un concurs de playback al voltant de la música negra i La Black Music que ens va parir, un combat de DJ's que "punxaran" a l'hora del vermut als Jardins de la Mercè de Girona. La idea és enfrontar dos personatges que en la seva vida pública defensen posicions o punts de vista diferents, i que punxaran la black music que els agrada o que els ha influït. L'estrena serà el diumenge 5 de març amb un combat entre el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, i el regidor de la CUP Lluc Salellas.

La festa d'inauguració del BMF anirà a càrrec d'Aspencat. Si bé aquest grup no fa pròpiament música negra sinó reggae, la intenció de l'organització és, d'una banda, mostrar com la música negra ha influït en altres gèneres i, de l'altra, atraure públic jove cap aquest tipus de música. El BMF es clourà amb una actuació de The Excitements al Parc del Migdia.

El regidor de Cultura de l'ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha destacat que el BMF neix del territori per al territori i no es limita a l'exhibició sinó que incorpora l'element formatiu. A més, té la voluntat de "teixir" els diferents barris de la ciutat a través de la música.

La presentació s'ha fet a la seu de la Diputació de Girona i també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i del diputat de Cultura, Albert Piñeira, que ha anunciat una nova convocatòria per a festivals culturals i creació de nous públics.