Txarango, amb quatre guardons, són els grans triumfadors dels Premis Enderrock més reivindicatius

La gala de la vintena edició dels Premis Enderrock es va celebrar el dimecres 7 de març a l'Auditori de Girona

La Sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona es va convertir ahir en un clam unànim per la llibertat d'expressió i la llibertat dels presos polítics. També va ser un acte reivindicatiu en favor de les dones. De fet, la gala va començar amb l'estrena de la cançó de Roba Estesa "Cant de lluita", que aquest sextet de dones va interpretar juntament amb una vintena de veus femenines d'arreu del país: Judit Neddermann, Maria Arnal, Eva Fernández, Gemma Humet, Ivette Nadal, Laura Simó, Núria Feliu, The Sey Sisters o Les Anxovetes, entre d'altres, sota el hastag #LesDonesSomAquí, projectat al darrere. 

La nit va continuar amb un discurs reivindicatiu del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau. Entre altres coses va dir: "la música és la banda sonora d'un país i reflecteix la seva realitat". Parafrasejant Maria Mercè Marçal, va anunciar una gala "tres voltes rebel: pel govern exiliat i els presos polítics, per la censura que pateixen els músics mordassats i per la visualització de les músiques i veus femenines". Va finalitzar dient "No callarem. El sector musical no es taparà la boca davant els atacs a la llibertat d'expressió i a la democràcia, ni tampoc davant la manca de paritat i d'igualtat d'oportunitats". A mida que van anar recollint els premis, també els guardonats van reivindicar la llibertat d'expressió i la llibertat dels presos polítics.

Tot i els 28 premis que es van repartir, va ser una gala fluïda en què el lliurament dels guardons es va alternar amb les actuacions musicals de Mishima, Judit Neddermann, Roger Mas i Núria Graham, Catarres, Sau 30 anys, Ferran Palau i el Petit de Cal Eril, a més del raper Valtonyc que el públic va rebre dempeus amb crits de "Llibertat!".

Un dels moments més emotius va ser quan la periodista Txell Bonet, companya del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real, va lliurar el Premi d'Honor a Lluís Llach, pels 50 anys de trajectòria i de lluita. Llach va agrair el reconeixement amb un vídeo des del Senegal i el premi el va recollir la seva guitarrista, Laura Almerich.

Un any més, Xuriguera i Faxedas es van encarregar de presentar la gala, però tots els premis van ser lliurats per dones.

Sens dubte, Txarango van els grans triomfadors de la nit. Es van endur quatre premis de votació popular: millor artista, millor directe, millor disc de pop-rock per El cor de la terra i millor cançó de pop-rock per Una lluna a l'aigua. Pel que fa a la resta de premis de votació popular, Love of Lesbian van rebre el premi a millor artista en llengua no catalana; Porto Bello va guanyar el premi a millor artista revelació; Joan Rovira va rebre el de millor disc de cançó d'autor; Ebri Knight, milllor disc de folk; Manu Guix, millor cançó d'autor; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, millor canço de folk; Oriol Roca Trio, millor disc de jazz; Zoo, millor videoclip; i Lo Submarino de Reus va rebre el premi a millor sala de concerts. En aquesta mateixa categoria de premis de votació popular, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va rebre el premi a millor disc de clàssica per Cançó d'amor i de guerra. Finalment, Macedònia es va emportar el premi a millor disc per a públic familiar amb Estic contenta!.

Els premis de la crítica, que ja s'havien fet públics, van ser per Mishima (millor disc de l'any i millor disc de pop-rock); Els Amics de les Arts (millor artista); Maria Arnal i Marcel Bagès (millor disc de cançó d'autor per 45 cerebros i 1 corazón); La Folie (millor grup revelació); Kepa Junkera (millor disc de folk); Núria Graham (millor disc en llengua no catalana per Does It Ring a Bell?); Albert Cirera i Tres Tambors (millor disc de jazz per Suite salada); Antoni Rossell (millor disc de clàssica per Galicia e as Cantigas de Santa María) i La Tresca i la Verdesca (millor disc familiar per La nena dels pardals).

Finalment, els premis especials que es van lliurar en aquesta edició van ser per Lluís Llach (premi d'honor);  Sau-Pep Sala (premi a la trajectòria);  iCat (pel seu retorn a la fm); i  el productor Marc Martín (premi Joan Trayter).