Torroella de Montgrí acull dissabte una jornada sobre la tenora i la presentació del disc de la cobla Sant Jordi d’homenatge a Ricard Viladesau

Al matí tindrà lloc la jornada “El món de la tenora”, al Museu de la Mediterrània; i a la tarda, la Cobla Sant Jordi presentarà a l'Auditori Teatre Espai Ter, el doble CD d’homenatge al “Príncep” de la tenora.

El proper dissabte es desenvoluparan les dues activitats paral·leles més destacades del gruix que s’han programat al voltant de l’exposició amb què Torroella de Montgrí ret homenatge al mestre i compositor Ricard Viladesau. Al matí, de les 11 a les 14 h, es portarà a terme la jornada “El món de la tenora”, al Museu de la Mediterrània; i per la tarda, a les 19 h, la Cobla Sant Jordi presentarà (Auditori Teatre Espai Ter, 19 h), el doble CD d’homenatge al “Príncep” de la tenora.
Enguany es commemora el centenari del naixement del músic i compositor Ricard Viladesau i Caner (1918-2005), un dels millors instrumentistes de la tenora de tots els temps, que va tenir amb la vila de Torroella un vincle especial. En el marc d’aquesta commemoració, el Museu de la Mediterrània ha organitzat l'exposició “Viladesau. El príncep de la tenora”, que podrà visitar-se fins l’1 de maig. En paral·lel s’organitzen diverses activitats complementàries a la mostra, el proper dissabte 10 de març es concentren les principals activitats de l’any Viladesau a Torroella.

Jornada "El món de la tenora" al Museu de la Mediterrània

El Museu del a Mediterrània organitza una jornada per conèixer millor la tenora, un dels instruments més representatius de la música catalana, veritable protagonista en les sardanes i amb el qual el mestre Viladesau va excel·lir. S’hi presentaran tres recerques que ens descobriran diferents aspectes relacionats amb aquest instrument.
El 1849 es va presentar a Perpinyà un nou instrument que va esdevenir cabdal pel món de la música: la tenora. Des del seu naixement, la tenora es vinculà tan íntimament amb la cobla i la sardana, que la seva història va tenir un creixement quasi paral·lel. En motiu del centenari del naixement de Ricard Viladesau, un virtuós de la tenora, us convidem a conèixer més a fons aquest instrument. Programa:
11.00 h Benvinguda
11.15 h Pep Ventura, un arquetip de músic romàntic, a càrrec d'Anna Costal
11.45 h La tenora i el tible: un segle i mig de canvis, a càrrec de Núria Bonet
12.15 h Presentació del nou Mètode bàsic per a l’estudi de la tenora, a càrrec de Jaume Vilà
 
A la 13.00 h s’aprofitarà la jornada per a realitzar a tots els assistents una visita guiada a l’exposició Viladesau. El príncep de la tenora a càrrec del seu comissari, Jordi Molina, músic i tenora.

Concert de la Cobla Sant Jordi i presentació del doble CD homenatge a Ricard Viladesau
El Museu de la Mediterrània i l’Auditori Teatre Espai Ter organitzen un concert inèdit, la presentació en exclusiva d'un doble CD homenatge a Viladesau, enregistrat per la Cobla Sant Jordi–Ciutat de Barcelona, a les 19 h a l’Espai Ter.
Es tracta d’un disc de sardanes i un disc de sardanes obligades. Viladesau, a banda de tenir una producció de sardanes de molta qualitat i conegudes pel públic, també és conegut perquè és el compositor que més sardanes obligades a fet, per a tots els instruments de la cobla. La producció musical del doble CD ha anat a càrrec de Jordi Molina, intèrpret de tenora i compositor, deixeble de Ricard Viladesau. 
En el marc del concert a l’Espai Ter es posarà a la venda el doble CD homenatge a Ricard Viladesau, amb una oferta exclusiva per als assistents. Posteriorment al concert es podrà adquirir aquest CD al Museu de la Mediterrània i a l’Espai Ter.