Figueres tanca la Capitalitat de la Sardana amb més de 130 activitats programades

La jornada de cloenda se celebrarà diumenge 11 de març, al matí, amb una cercavila festiva fins a la plaça de la Música, on s'inaugurarà el Monument a la Sardana i a la tarda, amb l'acte de cloenda a l'església de Sant Pere, on s'estrenarà l'espectacle Tr

L'Ajuntament de Figueres ha fet balanç en roda de premsa del que ha significat per al municipi ostentar el títol de Capital de la Sardana 2017 així com desplegar la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura. Per festejar ambdues efemèrides, l'Ajuntament ha portat a terme un programa d'activitats intens, amb un total de 136 accions al llarg de 13 mesos que començaven el passat 2 de febrer de 2017 coincidint amb la celebració de l'aniversari del naixement de Ventura i que finalitzaran el proper diumenge 11 de març, amb els actes vinculats a la cloenda. La comissió mixta formada pels responsables del municipi de l'Alt Empordà i liderada pels membres del Foment de la Sardana Pep Ventura ha estat l'encarregada de tirar endavant tota aquesta activitat.  

 Els seus portaveus han volgut destacar algunes de les fites assolides, com l'edició recent del llibre Aquesta no és una biografia de Pep Ventura de la musicòloga Anna Costal, assessora durant tot l'any de la Capitalitat de la Sardana de Figueres, o les accions programades amb voluntat d'internacionalitzar la Sardana que s'han celebrat a iniciativa de Figueres als municipis d'Alcalà la Real i Alba de Tormes, així com en el marc de l'Aplec Internacional celebrat a Ostrava (República Txèca) i a Romania i que promou l'Associació per a la Divulgació del Folklore Adifolk. 

Segons el regidor de Cultura Popular de l'Ajuntament de Figueres, Quim Felip, la ciutat de Figueres ha demostrat “que el món sardanista gaudeix d’una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre. I sobre aquest camí, manifestem la voluntat de treballar per aconseguir que properament la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco”. Felip ha fet públic igualment el compromís municipal de “continuar en la línia que hem dibuixat al llarg de l'any 2017. La sardana i, per extensió, la cultura popular serà molt present als nostres carrers i places. Tenim ja una programació en cartera i un projecte molt ambiciós que caldrà concretar en els propers mesos”, ha afirmat.  

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, que ha desgranat les activitats previstes per al proper diumenge 11 de març, jornada de cloenda, i que inclouen una cercavila festiva amb sortida des de la Rambla i fins a la plaça de la Música (al barri de l'Eixample) on tindrà lloc la festa popular per inaugurar el Monument a la Sardana, obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas. Hi participaran els geganters, bastoners i esbarts locals i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Costa Brava. 

En la mateixa línia de felicitació i voluntat de continuïtat s'ha expressat el coordinador del projecte Capital de la Sardana i membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, Víctor Sallés, el qual ha recordat als assistents que “tot és a punt perquè el proper 17 de març el municipi de Montblanc, capital de la Conca de Barberà, agafi el relleu de Figueres”.  

Amb tot, abans de cedir el protagonisme a la població tarragonina, Figueres proposa una darrera fita: la presentació de la l'espectacle Tripe Picat, una producció de l'Ajuntament de la Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.   

Sobre Triple Picat 

L'espectacle de cloenda està concebut com una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions i amb voluntat de rodatge, més enllà de l'estrena que tindrà lloc a Figueres. És per aquest motiu que els seus promotors ja l'han donat a conèixer als responsables de la Fira Mediterrània de Manresa i a programadors i sales d'arreu de Catalunya per tal d'afavorir-ne la programació.  

En paraules del divulgador sardanista Jaume Nonell, Triple Picat “pretén transportar l’espectador a l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà, en dos llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí. Una reconstrucció històrica feta amb rigor però, alhora, amb tots els ingredients necessaris per fer-la amena per al públic sempre guiat de la mà de l’actriu Cristina Cervià”.  

S'hi podrà trobar des d’una sardana curta tocada per una cobla de tres músics: flabiol, tenora i cornamusa fins a sardanes llargues arranjades per a orquestra amb la participació d’instruments de cobla. “Balladors i músics ens situaran a la Torroella de 1851. No tot, però, serà música de Pep Ventura. També podrem conèixer què escrivien els seus contemporanis i quines eren les obres que triomfaven a les festes majors, envelats i sales de ball dels casinos i societats”. assegura. De fet, són tres les figures que centren l'espectacle, el propi Ventura però també Andreu Toron, nascut a Cameles (Catalunya Nord) el 1815 i que l'any 1849 va ser premiat per la Societat d'Agricultura, Arts i Ciències de Perpinyà en presentar-hi l'intrument que va anomenar oboè-tenor i que Ventura va incorporar a la cobla com a tenora. I per úlltim Miquel Pardas, nascut a Verges el 1817 i resident a Torroella de Montgrí, on ideà el primer mètode per comptar i repartir les sardanes llargues i que va ser editat a la impremta figuerenca de Jaume Bosch, l'any 1850. 

Cervià recrearà el pensament d'aquests tres personatges (tres figures masculines en veu i gest femení) i ho farà amb el fil conductor creat pel tenora i compositor Jordi Molina, director musical del projecte i autor dels arranjaments que interpretaran més de seixanta músics provinents de la Jove Orquestra de Figueres i de l'orquestra L'Empordanet de l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí així com estudiants del Conservatori de Perpinyà i músics formats al Col·legi de Santa Maria de Blanes. L'espectacle també té un vessant coreogràfic a càrrec dels balladors del Grup Montgrí Dansa de Torroella.   

Triple Picat s'estrenarà el proper diumenge 11 de març, a les set de la tarda, a l'església de Sant Pere de Figueres. L'espectacle és gratuït (aforament limitat).  

MÉS INFORMACIÓ al web de la Capitalitat, www.capitaldelasardana.cat