Es presenta el Festival Amb So de Cobla, amb la intenció d'associar la creació contemporània al so d'aquesta formació singular

Impulsat pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Palamós i l’Agrupació Sardanista Costa Brava, el nou Festival mescla tradició i innovació a l’entorn de la sonoritat de la cobla

La seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona han acollit aquest matí la presentació del primer Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.
 
La presentació d’aquest matí ha comptat amb l’assistència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten; de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Lluís Puig. Ha estat, però, el codirector del nou Festival, el músic i intèrpret de tenora Adrià Bauzó, l’encarregat de desgranar la programació d’aquesta primera edició que començarà el proper 29 de juliol a Palamós i que desplegarà la seva activitat fins el 6 d’agost d’enguany, amb aquesta vila del Baix Empordà com a epicentre però amb activitats programades en altres municipis de les comarques gironines.
 
Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla  tradicional d’onze músics (i, per tant, recollint la seva funció d’intèrpret del repertori sardanista) com en les seves múltiples adaptacions i estils. En aquest sentit, resulta clau el fet que sigui Palamós la vila que impulsa aquest Festival atesa la seva llarga tradició sardanista. L’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, entitat fundada l’any 1943, treballa des de llavors de manera incansable per promocionar la dansa nacional de Catalunya al municipi i això explica que dues de les seves principals i més seguides activitats formin part del programa oficial d’aquest nou Festival. Ens referim a l’Aplec de la Sardana, que tindrà lloc el proper 30 de juliol a l’Arbreda Municipal i que arriba aquest 2017 a la seva 49a edició, i al 17è Memorial Ricard Viladesau -en memòria del cèlebre intèrpret de tenora i compositor- que protagonitzaran les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins el dimecres 2 d’agost, al mateix espai.
 
Amb tot, el Festival Amb So de Cobla s’endevina ambiciós en el seu plantejament en tant que ja presenta, en la seva primera edició, una producció pròpia: es tracta de la fusió del rock i la cobla que proposa el cantant Cris Juanico acompanyat del seu quartet en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les nou del vespre, al Parc del Convent dels Agustins. Un mestissatge que arriba en un any especialment prolífic per a l’exlíder dels Ja t’ho diré i que permetrà redimensionar temes coneguts d’aquesta banda gràcies a la incorporació de la doble canya (tible i tenora), flabiol,  fiscorn i tuba.  
 
Igualment remarcable resulta la programació el dijous 3 d’agost, a les nou del vespre, d’un dels espectacles més celebrats dels darrers anys: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi pugen de nou a l’escenari i ho fan presentant nous temes per encàrrec d’Amb So de Cobla. La seva proposta, coneguda i reconeguda arreu (en són bona mostra els Premis Enderrock aconseguits amb el seu disc en comú), continua seduint per honesta i profunda, usant aquesta vegada la cobla en el seu format clàssic que se sumen a la veu i guitarra de Mas i a la seva banda habitual, amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments. Bauzó ha apuntat que Roger Mas es farà ressò del bicentenari del naixement de Pep Ventura incorporant alguna de les seves cèlebres composicions en el repertori del concert.
 
Per a Bauzó, ‘Amb So de Cobla vol transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats, nous ritmes o noves interpretacions, obrint tot el ventall de combinacions possibles en favor d’acostar la cobla a nous públics’. És per aquest motiu que el Festival aposta per dues produccions ‘amb grapa’ com són la proposta de la Cobla Bisbal Jove (que ja va sorprendre’ns fa uns anys amb la seva producció al costat del grup La iaia) que presentarà divendres 4 d’agost, al Passeig de Mar, la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho; els arranjaments de la producció són de Xavier Molina. Però no només; la seva actuació precedirà els sons de la fanfara catalana Biflats, que ha actuat aquest matí en el marc de la roda de premsa i que acaba de presentar disc (Picap, 2017) amb
 
 
 
una excel·lent rebuda i que s’endevina com una de les propostes amb major seguiment per part del públic jove, sovint poc coneixedor de la sonoritat de la cobla. En paraules d’Adrià Bauzó ‘els Biflats són una autèntica revelació de la música catalana, un producte molt ben acabat, proper a la sonoritat balcànica’.
 
El codirector del Festival assegura que ‘Hi ha molta gent que està treballant incansablement des de fa molts anys en favor de situar la música de cobla en un lloc central; intentarem recollir el seu llegat i difondre’l per tal de generar més públic i sobretot un públic diferent. Mirarem d’esbrinar els límits d’aquesta formació excel·lent’. ‘No ens interessa tant la cobla com a conjunt d’onze instruments sino que ens interessa el so de cobla, la qual cosa ens dona molt més joc a nivell de formats i estils’, firma.
 
Dissabte 5 d’agost a les set de la tarda i al Passeig de Mar serà el torn de gaudir de l’espectacle familiar TUTUTS! a càrrec de la Cobla Bisbal Jove; i ja a les nou del vespre, la tenora càlida de Jordi Molina omplirà el Parc del Convent dels Agustins amb els temes que confegeixen el seu darrer projecte, Matèria del temps, presentat en marcs com la Fira Mediterrània de Manresa o el 30 Festival Tradicionàrius i que recalarà el setembre vinent a les festes de la Mercè de Barcelona. Ens referim a un septet de músics reconeguts on Molina i la tenora assoleixen un lideratge integrador i volgudament mediterrani. 
 
Diumenge 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu: el Curs Amb So de Cobla planteja diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi (es crearà material pedagògic per a l’ocasió) que són solistes de cadascun dels instruments propis de la cobla, a manera de perfeccionament per als assistents. Després d’un matí de treball, a les sis de la tarda, els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en el marc d’una ballada pública que culminarà, a les vuit del vespre i a la Plaça de Sant Joan, amb la cloenda del Festival quer serà una audició ‘clàssica’ de sardanes a càrrec de la Cobla Baix Empordà. ‘Per ser moderns hem de tenir sempre la mirada en la tradició’, rubrica Bauzó.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, assegura que és ‘un orgull i un luxe poder acollir un festival de la categoria d’Amb So de Cobla, un projecte seriós i ben traçat que neix fruit de la col·laboració de les quatre parts implicades: està clar que tenim ganes d’entendre’ns’.
 
El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat l’esfera gironina de la trobada i ha recordat que ‘Tot i comptar amb festivals de gran trajectòria o d’altres d’estratègics, encara no comptàvem amb un festival de cobla, quan en realitat és un dels trets que més ens identifiquen. Feta aquesta reflexió vam decidir obrir aquest nou espai. Crec que Palamós fa un pas més endavant en la línia dels que ja ha fet al llarg de la història per ser referència en el món de la cobla’.
 
L’última intervenció ha estat la del director general de Cultura Popular, Lluís Puig, per al qual ‘Aquest festival ha vingut per quedar-se i ho diem així de fermament i clara perquè estem convençuts que serà un èxit’. Segons Puig ‘Amb So de Cobla neix amb la voluntat de generar ones concèntriques, n’és un clar exemple la presència en aquesta presentació de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Fira Mediterrània de Manresa’.
 
A banda dels concerts a Palamós, el nou Festival també programà l’actuació de Biflats a Figueres (3 d’agost) i a Banyoles (14 de juliol), i encara hi haurà una darrera població de les comarques gironines (pendent de confirmar) que se sumarà a la proposta.
 
Amb un pressupost de 80.000€, la primera edició d’Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i formació de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.