S'abaixa l'IVA dels espectacles en directe

El Consell de Ministres aprovarà avui una reducció de l'IVA dels espectacles en directe del 21 al 10%

Després de quatre anys i mig de protestes per part del sector cultural, el govern aprovarà avui una rebaixa de l'IVA - que passa del 21 al 10% - només per als espectacles en directe, és a dir, concerts, teatre, dansa i toros. En queden fora el cinema, els discos i els llibres digitals.

Si bé l'IVA no tornarà al 8% que hi havia abans del 2012, la rebaixa afavorirà la contractació i permetrà a les productores treballar amb una mica de marge. En el cas de la música en directe, els locals també podran aplicar el 10% d'IVA a les begudes. Fins ara, els locals que programaven música en directe havien d'aplicar el 21%, tant en les entrades com en les begudes.

No obstant, fins que no canviï la normativa laboral, les empreses de serveis, com ara les cooperatives de MUSICAT, hauran de seguir aplicant el 21% d'IVA en les factures per les actuacions dels músics.

Està per veure si aquesta baixada de l'IVA repercutirà en el preu dels concerts. El 2012, quan l'IVA es va apujar al 21%, la majoria de productores van assumir la diferència, precisament per no incrementar el preu de les entrades. En tot cas, aquesta reducció de l'impost els hauria de donar una mica més de marge per contractar i per pagar millor els músics. Que així sigui!