El 16è Girona Jazz Festival es presenta amb el nom i la imatge renovats

Tom Harrell, Jeff Ballard, Carles Benvent, Patáx o Xavi Torres són alguns dels artistes que es podran veure entre el 17 i el 30 de setembre

Aquest matí s'ha presentat a l'Ajuntament de Girona la 16a edició del Girona Jazz Festival, que tindrà lloc del 17 al 30 de setembre a diferents espais de Girona, Salt i Banyoles.

Abans de presentar el cartell, el director del festival, Francesc Ubanell, ha destacat algunes novetats respecte als anys anteriors, la primera de les quals és la renovació del nom - abans era Festival de Jazz de Girona - i de la imatge. Una altra novetat rellevant és que s'han buscat sinèrgies amb altres actius de la ciutat de Girona, com és el cas de RGB que enguany es fa càrrec de la comunicació del festival i d'una petita part de la producció. 

Un dels interessos principals de l'organització del Girona Jazz Festival és la búsqueda de públic nou. Amb aquesta finalitat, es busca transcendir més enllà de les dates del Festival i projectar la proposta de programació fora de la ciutat de Girona. També s'ha fet un petit moviment per conscienciar el públic que la cultura també s'ha de pagar. En aquest sentit, ja no hi hauran tants concerts gratuïts tot i que els preus són baixos i oscil.len entre 3 i 15 euros.

El Festival obrirà el 17 de setembre amb una mostra de grups del Taller de Músics de Barcelona, el col.lectiu de jazz del Conservatori de Perpinyà i tres formacions d'alumnes de l'Escola de Música Moderna de Girona. La intenció és que aquesta col.laboració tingui continuïtat tot l'any. L'endemà, a l'Auditori de Girona, actuarà Tom Harrell, que farà un concert únic a la península. Guanyador de 5 Grammy's i amb 250 treballs enregistrats, Harrell està considerat un dels compositors actuals més important. El dia 22 hi haurà un doble concert: la jove cantant Mathilde Toussaint actuarà a la primera part i la segona part anirà a càrrec del bateria californià Jeff Ballard, amb Lionel Loueke i Chris Cheek, que ja havia actuat al Festival el 2012. El dia 23 serà el torn de Xavi Torres Trio, un dels grups de jazz més sòlids de l'escena catalana. Es dóna la circumstància que Xavi Torres ja havia format part de la programació del Festival l'any 2013, quan va actuar com a jove promesa a la Fundació Valvi i ara torna com a músic ja consagrat. El dia 24 La Mirona de Salt acollirà l'actuació de Patàx, un grup de fusió espanyol molt popular amb un projecte reconegut al món sencer. El dia 25, a l'Auditori de Girona, actuarà un dels músics més internacionals del país: el baixista Carles Benavent, una referència indiscutible del jazz i de la música creativa del darrer mig segle. El dia 29, la jove formació encapçalada per la cantant i saxofonista Eva Fernández, Lasting Grove, actuarà a l'Ateneu de Banyoles i el dia 30 serà el torn de la Girona Marxing Band que presentarà el seu primer disc: "Tremé Spirit". El festival es clourà el dia 30 de setembre amb l'actuació a l'Auditori Valvi de Toni Saigi & Andreu Moreno, que presenten el seu primer disc "Eixorivit".